tiistai 16. lokakuuta 2012

Karpalonpunaista...

Tällä viikolla olen ihastellut, kuinka kauniisti Suomen luonto hyvästelee kesän ja ottaa vastaan syksyn värien kera.

Useamman kerran olen käynyt karpalosuolla. Konttinut upottavassa sammalikossa kahluuhousuineni ja samalla ihastellut kauniinpunaisia karpaloita. Viimeksi eilen.Aurinkoiset syyspäivät houkuttavat kovasti kohti metsiä...
Olen  onnistunut houkuttelemaan nuorimmaisenikin mukaan suolle. Onnistui, kun kaverit eivät olleet kotosalla...

Mukaan pari ämpäriä ja menoksi. Pojan keruu-urakka alkoi innokkaasti, mutta tyrehtyi, kun ämpärin pohja oli täynnä marjoja. Onneksi oli se verran sinniä, että antoi äidin poimia kaikessa rauhassa.Toisella kerralla poika otti mukaan virvelin suojärven rannalle ja kalasteli sillä aikaa, kun minä marjastin..

Karpalot tuovat mieleen joulun. Ihme, ettei niitä käytetä enemmänkin jouluruokakattauksissa, sen verran kaunis marja se on.Googlailemalla löytyi kivoja ideoita joulupäytäänkin. Esimerkiksi jäisiä karpaloita ja päälle kuumaa kinuskikastiketta. Tai:

Karpalohyytelö:

400g karpaloita
7dl vettä
1 pkt (330g) Dansukker Hillomarmeladisokeria

Keitä marjoista ja vedestä vahvaa mehua 7 1/2 dl. Siivilöi. Sekoita mehu & hillo-marmeladisokeri. Keitä 5–10 minuuttia.
( Hyytelöitymistä voi testata tiputtamalla ruokalusikallisen seosta kylmälle lautaselle ja jäähdyttämällä sen nopeasti jääkaapissa. Vedä lusikalla vako hyytelön keskelle . Jos vako ei umpeudu, hyytelö on valmista. Muutoin jatka keittämistä ja toista testi).

Jäähdytä 15 min. ja purkita. Anna jäähtyä jääkaapissa seuraavaan päivään.


Kuulostaa houkuttelevalta kinkun kaverina lautasella -pakko päästä kokeilemaan!