lauantai 3. joulukuuta 2016

Joulupaketti kaukaa...

Järjestelin isäni kanssa hänen valokuviaan. Isäni on nykyään lähes sokea, näkee ainoastaan apulaitteilla yksityiskohtia. Tarkoituksena oli saada valokuviin tekstejä henkilöistä niin kauan kun isä vielä ne muistaa ja jotenkin tunnistaa.

Kuvalaatikossa tuli vastaan mustavalkoinen postikortti. Kuvassa näkyi Alpit ja etualalla lehmiä niityllä. Muistin nähneeni kortin jo lapsena.

En tiedä, miten kortti on säilynyt isän lapsuuskodissa vuonna 1952 olleesta tulipalosta.
Joka tapauksessa hienoa, että se on säilynyt.

Isäni on sotaorpo. Hänen isänsä kaatui, kun isäni oli vain 1,5 v ikäinen. Elämän mittainen trauma, jonka merkitystä nykyajan yltäkylläisyydessä  on vaikea täysin sisäistää.

Isällä oli sodan jälkeen hankitut kummit, jotka olivat sveitsiläisiä.  Ilmeisesti niitä järjestettiin  isättömiksi jääneile sodan jälkeen. Muistan kuinka isä nuorempana moneen kertaan pohti " Oli aika lähellä, etten lähtenyt Sveitsiin kummien luo." En tiedä, oliko  se lapsuuden haave köyhissä, sodanjälkeisissä oloissa, vai oliko siitä oikeasti ollut puhetta.Kortin näkeminen sai isän muistot toviksi kirkastumaan...Isä kertoi, kuinka ulkomailta tullut joulupaketti oli koko perheelle aina hyvin odotettu. Olihan ajat köyhät. Ilmeisesti perheet saivat esittää joitain toiveita, mitä joulupaketit sisälsivät. Isä kertoi äitinsä useana vuonna esittäneen toiveen, että paketissa olisi mukana saippuaa. Se oli silloin ylellisyystuote. Useampana jouluna pettymys oli suuri, sillä tullivirkailijat olivat avanneet paketin ja saippuasta oli vain lahjapaperit jäljellä...

                                                    " Jouluna 1947
Rakas kummilapseni!
Kynttilöiden palaessa joulukuusessani täällä Sveitsissä ajattelen lämpimästi Sinua, pientä kummilastani kaukana pohjoisessa Suomessa. Toivon, että olet saanut joulupakettini; ehkäpä sinäkin samaan aikaan sytytät joulukynttilän ja katselet kuten minäkin  sen kirkasta, lepattavaa liekkiä. Eikö sen kirkas loiste olekin ihmeellinen pimeässä huoneessa! Soisin, että Sinäkin elämässäsi olisit sellainen valonsäde, joita me tarvitsemme paljon, hyvin paljon pimeässä maailmassamme. Vaikkakin sinun valosi on vähäinen, niin ajattele kuitenkin, että monet pienet säteet yhdessä voivat valaista kirkkaasti.
                                  Sveitsin kummisi

Tämä joulupaketti vastaa joulukuun raha-avustusta"

Tämän kortin tahdon säilyttää...