maanantai 29. syyskuuta 2014

Haaveilen joulutoreista, osa III Wien

Edellinen joulutoripäivitys kuljetti meidät Bratislavaan. Tällä kertaa matkaamme hyvin lähelle sitä, naapurimaahan.

Wienin kaupungintalon kupeessa järjestetään suurin ja ehkä  tunnetuin joulutori. Koko puisto on täynnä joulukoristeita. Valtaisasta määrästä kojuja voi ostaa monenlaista koristeista tai leluista paahdettuihin manteleihin. Lapsille on avoinna myös  satutalo ja poniratsastusta. Paikalla on lisäksi oma postitoimisto, joka on avoinna vain joulun aikaan. Joulukortteihin saa toimistosta oman leimankin.

Schönbrunnin torin  (23.11. – 26.12.2013) valikoima on eleganttia ja hieman kalliimpaa, mutta laadultaan erinomaista käsityötä. Karlsplatzista (22.11. – 23.12.2013) löytyy boheemeja käsitöitä. Osa tuotteista on kalliimpia, mutta laadukkaita. Tarjolla on muun muassa upeita hopeatöitä ja puuveistoksia.


Wien

Voitteko kuvitella kuumien kastanjoiden, punssin ja höyryävän Gluchweinin (kuumennettu, maustettu viini) tuoksun pimeässä talvi-illassa ihmisten parveillessa pienten markkinakojujen ympärillä!


DanubeCruise2008_610_small

Itävallan pääkaupungissa, Wienissä, panostetaan joulutunnelmaan  valtaisasti. Christkindlmarkt on yksi Euroopan tunnetuimmista joulutoreista, joka on avoinna  raatihuoneen torilla marraskuun lopusta aina joulupäivään saakka.

[IMG]

 Tämän joulutorin historia on lähtöisin  jo vuodesta 1296, tällöin  keisari  Albrecht I antoi kansalaisille oikeuden järjestää "Dezembermarkt" (Joulukuumarkkinat). Itse markkinat on järjestetty raatihuoneen  torilla  kuitenkin vasta vuodesta 1975. Torilla on vuosittain 140 myyntikojua ja peräti 3 miljoonaa vierailijaa! Noin 500000 kävijää on ulkomaanturisteja...Raatihuoneen korkeissa ikkunoissa on esillä  joulukalenteri, jonka luukuista avautuvat taideteokset myydään huutokaupalla hyväntekeväisyyden hyväksi joulun jälkeen. Kaupungintalolla alakerrassa on avoinna työpajoja lapsille jouluaskartelun ja keksien leipomisen merkeissä. Kaupungintalon puistikon poluille  jäädytettävät luisteluradat ovat nekin mieleen jäävä kokemus.

Markkinoiden viralliset nettisivut löytyvät osoitteesta www.christkindlmarkt.at  ja sieltä voi tutustua myyntikojuihin ja toriohjelmaan.

Ring- kadulla ja raatihuoneenaukiolla  on satoja pieniä myyntikojuja juhlavalaistuksessa.  Kojuista voi löytää vaikkapa. rakkausviesteillä koristeltuja pipareita (haluaa sellaisen!), käsintehtyjä lasisia joulupalloja, glühweinia, kotitekoisia viinejä  sekä perinteisiä jouluseimiä.

Eri hyväntekeväisyysjärjestöt kaupittelevat  lämpöisiä hehkuviinejä ja punssia hieman alle kolmen euron hintaan/mukillinen.Lisäksi mukista peritään pantti, jonka saa takaisin mukin palauttaessaan! Kätevää...Yksi itävaltalaisten tärkeistä  jouluperinteistä on pöydällä pidettävä  joulukranssi. Kranssissa on neljä kynttilää. Kynttilät sytytetään jokaisena adventtina yksi kerrallaan. Kaupungin perinteikkäämmällä Freyungin joulutorilla voi seurata joulukranssin valmistusta.

Aitoa wieniläistä joulutunnelmaa voi  löytää  myös  Spittelbergin joulutorilta. Tarjolla on kulkeville sekä  taidetta että käsitöitä.   Taidetta kaupittelevat usein  nuoret, omaperäiset taiteilijat ja tunnelma biedermayer -tyyliä edustavilla perintökortteleiden kujilla on aivan omaa luokkaansa.

Keskustan läheisyydestä mainittakoon vielä Belvederen linna puutarhan joulutori sekä Kaarlen aukion joulutori, josta löytyy myös ihastuttava elävä seimi.

Alle Jahre wieder... Aufführung der Weihnachtsgeschichte

Joulutorien lisäksi Wienin jouluvalot ovat näkemisen arvoiset!


Traditional christmas market in Vienna, Austria_800x600

Ja ei kun tunnelmoimaan...