maanantai 22. syyskuuta 2014

Haaveilen joulutoreista, osa II Bratislava

 
 
 
Haaveilumatkani toinen osa. Joulutori Bratislavassa Slovakiassa.
                                                      (Kuvat lainattu eri nettisivulta)
 
 
 
vianocne trhy

Erityisesti Bratislavassa kannattaisi pistäytyä Hviezdoslavovo nam- ja Hlavne nam-aukioilla pidettävillä markkinoilla

Bratislavan joulumarkkinat ovat perinteiset, mutta ei ehkä niin kaupalliset kuin monessa muussa maassa.  Olen kuullut kuvailtavan myös sanalla hieman rahvaanomaiset. Toisaalta - eikö se liene myös jouluun sopivaa tunnelma...Myös hintasuhteet lienevät  huokeimmasta päästä. Itäeurooppalaiseen tyyliin  tarjolla on paikallisesti valmistettuja lahjoja, talvivaatetusta, posliinia, nahkatuotteita, pitsejä, kristallia,  koruja, keramiikkaa...Joulumarkkinoilla on myös mahdollisuus uppoutua  eläviin esityksiin tai maistella perinteisiä makuja; hedelmillä tai hanhenmaksalla  täytettyjä lettuja (loksa, perunalettu - slovakialainen erikoisuus!), omenapiiraita, mausteisia piparkakkuja,  paistoliemessä  kastettua leipää sipulin kera, kuumaa Bratislavan joulutorin viinitotia ja joulupunssia. Miten tulikaan niin nälkä... Kirkoissa kuuluu olevan  katoliseen tapaan ihastuttavia jouluseimiä. Niitä jos mitä haluaisin ihastelemaan!
 

Tarjolla on myös  puhallinmusiikkia ja hilpeitä torimyyjiä.  Ja tietysti jouluvaloja...
 
 
Monesta paikasta olen lukenut, että Bratislavan kiertelyn ennättää tehdä hyvin päivässäkin, mutta samaan reissuun voi yhdistää esimerkiksi Wienin, jonne Bratislavasta on vain tunnin matka...
 
 Niin, Bratislavaan ei kaiketi ole suoria lentojakaan täältä Suomen suunnalta. Siksi kahden läheisen kaupungin yhdistäminen olisi ihan järkevääkin.