maanantai 15. syyskuuta 2014

Haaveilen joulutoreista, osa I Praha

Aika aukaista Joulusivut tälle vuodelle, kun kalenterini osoittaa juuri tällä hetkellä, että jouluun on matkaa 100 päivää ja 9 tuntia!
 
Haaveilen erilaisesta joulunodotuksesta. Tahtoisin matkustaa  joulun alla jonnekin, jossa voisi aistia joulun,  kokea sen tuoksut, tunnelmat...kiireettömästi, tunnelmoiden, katsellen, kuunnellen...

Tiedän, tänä vuonna unelmani ei ennätä toteutua. Silti. Haluan fiilistellä....Haaveillahan aina saa...

Nyt on aika tutkiskella erilaisia joulutoreja maailman eri kolkilta. Aloitan useampiosaisen sarjan sukeltamalla aluksi  kohti Prahaa. Jatkossa tulen kiertelemään virtuaalisesti monilla eri maailmankolkilla...
(Kuvat lainattu nettimainoksista eri sivustoilta)


Prahan joulumarkkinoilla on tunnelmaa

Adventtimatka  Prahan joulutoreille. Yksi unelmani olisi nähdä kauniisti aseteltuja jouluseimiä. Myös koristellut kuuset Václavin aukiolla tai raatihuoneen kupeessa vanhan kaupungin torilla olisivat näkemisen arvoisia. Prahassa olisi tarjolla joulun alla myös ihastuttavia joulukonsertteja.

Prahan joulutorit kestävät marraskuun loppupuolelta  tammikuun alkuun asti.

Suosituimmat joulumarkkinat pidetään Staremestske namesti -aukiolla  (johan oli vaikea nimi kirjoittaa!!) eli vanhankaupungin aukiolla.Aukiolle ilmestyy joulun alla kymmenittäin puukojuja. Kojuissa myydään ruokia, juomia, monenlaista joulurekvisiittaa ja koristeita.

Joulukuusi  toimitetaan paikalle Kroknosen vuoristosta Pohjois -Tsekistä. Kuusen vaikuttavat valot syttyvät  päivittäin klo 17. Joulukuusen vieressä olevalla aukiolla esiintyy lavalla tanssiryhmiä ja kuoroja jotka matkaavat paikalle ympäri maailman.


Joulumarkkinat Vaclavske namesti -aukiolla

 
Prague Hamia, prahalaista käristettyä kinkkua saa monesta kojusta. Myös saksalaistyyppisiä makkaroita on  kaupan. Paikallinen glögi tunnetaan nimellä svarene vino - tai glühwein.  Grog eli rommilla terästetty toti ja medovina eli hunajaviini ovat myös tunnelman tuojina.
Prahassa on myös toiset suuret joulumarkkinat ns. uudenkaupungin puolella.
Nämä Vaclavske namestin markkinat kestävät myös pitkälle tammikuun puolelle. Täältä kannattaa hankkia   Bohemia Crystal –lasitavaraa, puisia leluja ja käsitöitä, koruja, huiveja sekä keramiikkatuotteita unohtamatta tietenkään nukkeja, koska ollaan  nukketeatterimaassa...
 

 Prahan joulumarkkinat painottuvat satuihin sekä folkloristiikkaan. Tapahtumien järjestäjät eivät säästä vaivannäköä luodakseen joulutunnelmaa.   Miltä kuulostaa esim. todella suuri ja valaistu kuusi, laulukonsertit, lasten eläintarha tai hevosvankkurikyyti?