maanantai 13. lokakuuta 2014

Haaveilen joulutoreista, osa V, Tallinna

Tämän haaveilun viidennessä osassa (kuvat lainattu nettisivuilta)  matkataan vähän lähemmäksi -Tallinnaan!

Tallinnan Raatihuoneenaukion satumaiset joulumarkkinat ovat avoinna 21.11.2014 - 08.01.2015 klo. 10:00 - 19:00. Tallinnahan on vanha Hansa-kaupunki ja markkinat noudattavat saksalaistyyppisten joulumarkkinoiden perinteitä.


Tallinnan joulumarkkinat ovat  läheisyytensä vuoksi enemmän kuin helposti koettavissa. Näillä markkinoilla voi nähdä joulupukinkin poroineen...

Torin sydämessä on Viron tärkein joulukuusi. Sitä ympäröivät joulumökit auringonsäteinä. Ensimmäinen pulska joulupuu on muuten tuotu torille jo vuonna 1441 Mustapäiden veljeskunnan miesten toimesta! Tähän vuonna 1399 perustettuun kiltaan kuului pääasiassa naimattomia kauppiaita, jotka eivät vielä päässeet osallistumaan arvokkaimpana pidettyyn Suurkiltaan. Nämä hilpeät nuoret miehet järjestivät usein huvituksia kaupungille. Kerrotaan, että tuo joulupuu oli kaikkien aikojen ensimmäinen kaupunginjoulukuusi koko Euroopassa!


Viikonloppuisin  ja juhlapäivisin matkaajia hellitään myös kulttuuriohjelmistolla. Esiintymässä voi nähdä eri maakuntien tanssi- ja lauluryhmiä sekä kuoroja.

Koska Tallinnan venäläisväestö juhlii joulua erityisesti Loppiaisena, tarkoittaa tämä sitä, että tori on auki myös uuden vuoden alussa.

Torilla on tarjolla yli 60 kojua. Myynnissä on virolaisia käsityöläisten tuotteita, kuten pipoja, koreja ja huopatossuja. Lisäksi löytyy käsintehtyjä kynttilöitä sekä kransseja, jouluruokia  (verimakkaroista hapankaaliin - hmm...) ja -juomia.    Lapsille on tarjolla katseltavaksi ja syötettäväksi  jäniksiä, karitsoja, vuohia, hanhia ja poneja, joilla saattaa päästä ajelullekin.

Torin itälaidan torilla on jouluohjelmaa to-pe klo 17-19 ja la-su klo 12-14. Leppoisasti sujuu jouluisten ohjelmien seuraaminen, kun kirpeässä pakkasillassa siemailee mukavasti lämmittävää jouluglögiä , kuumaa juomaa (= hõõgveiniä) tai hieman eksoottisempaa appelsiinipunssia.Jos joululahjoja haluaa kotiintuomisiksi muualtakin kuin torilta, voi  kierrellä Rotermannin kauppakorttelissa. Siellä on vuodesta 2010 lähtien järjestetty Rotermannin joulutori, jossa  on  tarjolla lähinnä käsityöläisten tuotteita.


Torin hienouksina mainittakoon lumiveistokset, jotka valaistaan. Tiesittekö muuten, että vuonna 2009 brittiläinen The Times-lehti valitsi Tallinnan Vanhankaupungin Joulutorin yhdeksi Euroopan parhaista joulutoreista.Ja sitten videoon...