perjantai 23. joulukuuta 2016

Joulun superjuna

Kun netistä luin ennätysisosta joulun superjunasta, oli ihan pakko lykätä itsensä radan varteen tuota jouluihmettä pällistelemään. Kotini ikkunasta näkyy junarata, mutta nuorimmaisen kanssa lähdimme kaksistaan aatonaaton iltaa viettämään pimeääkin pimeämpään radan varteen.. Erilainen, ilmainen jouluelämys tämäkin -  kai:)

VR:n superjunaksi ristimä jouluihme lähti matkaan Helsingistä 15.27 ja määränpäässä Rovaniemellä tuli aikataulun mukaan olla 23.34. Juna kuljettaa ennätykselliset 1500 ihmistä määränpäähänsä. Ja ihan kahdessa kerroksessa. Junassa on kaiken kaikkiaan 15 kaksikerrosvaunua. Junalla on pituutta 416 metriä.Junan palveluihin kuulu kaksi ravintolavaunua. Huvittavaa sinänsä, että moni kotoa käsin junanmatkaa seurannut on ollut huolissaan, riittääkö kaljaa kaikille sitä halajaville.
Joku kommentoi Twitterissä  railakkaasti seuraavasti:
"Lääkärituttu arveli: 'ssa on n 300 flunssaista, n 50 vatsatautista ja 7-9 -casea. Ja jengi pelkää riittääkö kalja." Tässä on jotain niin suomalaista:)))

Junan piti olla Kokkolan asemalla 19.03 ja laskimme, että kun muutamaa minuuttia myöhemmin olisimme hollilla, niin näkisimme junan. Poika tosin jurputti lähtiessä, ettei VR:n aikataulut ole vielä koskaan pitäneet kutinsa, että josko lähdettäisiin suosilla puolen tunnin päästä...

Kello kävi. Poika  seisoskeli ratakumpareen vieressä takki auki hulmuten. Ei näkynyt mitään. Odotimme, odotimme .Pakasti, oli kylmä. Poika sanoi, että jos korvan painaisi maata vasten, voisi kuulla, onko juna tulossa. Käskin kokeilla. Ei innostunut. Taas odotimme.

Lopultakin junan ääni! Mutta se tuli väärästä suunnasta, pohjoisesta. Tavarajuna. Ja juuri kun katsomme toiseen suuntaan, näkyy kaksoisradan toisessa päässä myös juna. Voi peijakas. Emme osanneet aavistaa, että kaksi junaa kohtaisi juuri kohdallamme pimeällä metsätaipaleella. Räpsäisen kuvan etelästä päin saapuvasta, kun toinen juna  viimeisen vaununsa kera suhahtaa juuri ohi. Poika pyrskähtää  hetkeä myöhemmin nauruun "SEKIN OLI TAVARAJUNA!" Nauran minäkin ja totean, että taisin saada siitä yhden villin kuvan.

Odotamme taas, odotamme. Meinaan jo luovuttaa. Poika käskee herättämään, jos jotain näkyy. Pistää silmät kiinni. Ja silloin. Juoksemme uudelleen lähemmäs radanvartta. Juna on kuin keidas erämaassa, sen jokaisessa ikkunassa istuu ihminen keskellä valkeutta. Joulun ihme! Jouluihmiset matkalla vastaanottamaan joulua. Heistä saisi monta mahtavaa dokumenttia. Räpsin kuvia minkä kerkeän. Tuskin monikaan onnistuu. Juna on Rimmin kohdalla Kokkolan pohjoispuolella myöhässä reilut puoli tuntia...

Kun juna on mennyt, poika sanoo, että on pettynyt. "Juna näytti lyhyeltä." Totta, edellä mennyt tavarajuna oli paljon pidempi, tuumin "Mutta he olivatkin tiiviissä tunnelmassa kahdessa  kerroksessa, " totean.Tulihan tämäkin nähtyä...Joulujuna:)https://www.youtube.com/watch?v=-6MaDzVixBo

LÄHTEET: Joulun "superjuna" nielaisee 1 500 matkustajaa, ja arvio on, että 200 heistä haluaa oluen. Yle.fi. [http://yle.fi/uutiset/3-9369043] Luettu 23.12.2016.