Kirjoja


Tälle sivulle olen koonnut kuvia ja kuvauksia omasta kirjahyllystäni löytyvistä jouluaiheisista kirjoista. Yksi harrastuksistani onkin jouluaiheisten kirjojen keräily. Osa kirjoista on ruotsinkielisiä, koska perheemme on kaksikielinen. Mainittakoon vielä, että suurin osa kirjoistani on hankittu kirpputoreilta!
  Image Hosted by ImageShack.us
Kirjan nimi: Matka joulun taloon
Kirjoittaja:Hannele Huovi
Kuvittanut:Virpi Talvitie
Kustantanut:Lasten Parhaat Kirjat
Kuvaus:Avaatko oven joulun tulla?
             Joulu on jo täällä!
             Vai pidätkö ovesi visusti kiinni,
             salvat oven päällä?
Matka joulun taloon on tunnelmallinen kokoelma jouluisia runoja, satuja ja kuvia. Kirjassa tutustutaan tonttujen ja metsäneläinten joulupuuhiin, pysähdytään ihastelemaan lumen ja valkeuden kauneutta ja hiljennytään joulun sanomaan.
Tämä on yksi suosikkikirjoistani. Oma suosikkisatuni tästä kirjasta on "Tonttu tosi pikkuinen". Pidän myös kuvituksesta, jonka värimaailma on  rauhoittava ja aistikas sekä hyvin sopusoinnussa tekstin kanssa.
Image Hosted by ImageShack.us


                     
  Image Hosted by ImageShack.us
Kirjan nimi: Joulukalenteri. 24 kertomusta joulun odotukseen.
Kirjoittaja: Andy Magoo, suom. leena Taavitsainen-Petäjä
Kuvittanut:Tony Wolf
Kustantanut:Valitut Palat
Kuvaus:Joulukalenterissa on 24 pientä kertomusta metsän eläimistä kullekin joulukuun päivälle huipentuen jouluaattoon. Kirja on tehty tukeviin pahvikansiin, joten se kestää käyttöä vuodesta toiseen. anoppi hankki tämän kirjan jo vuosia sitten esikoiselleni. Pienissä pahvikirjasissa on jokaisessa kultainen nauha, luukun numero sekä hyvän joulun toivotus. Kiireisempikin lukija ennättää lukaista joka päivä lyhykäisen kirjan! Itse sadut eivät kovin kummoisa ole, mutta  niitä voisi lihavoittaa omassa mielessään ja keksiä vaikkapa sadulle jatkoa...Tämä on lasten mielestä ihana: )


                        
  Image Hosted by ImageShack.us
Kirjan nimi: Lilla häxan firar jul (Pikkunoita viettää joulua)
Kirjoittaja: Lieve Baeten, svensk text Gunilla Halkjaer olofsson
Kuvittanut: Uitgeverij Clavis
Kustantanut:Bokförlaget Opal
Kuvaus:On jouluaatto ja vielä monenlaista puuhaa  tekemättä. Pikkunoita Lisbet ei tiedä, mistä aloittaisi. Joulukuusi täytyy koristella. Piparkakut on paistettava ja lisäksi hänen on hoidettava Trixiä, pientä noitalasta. Koska tahansa joulunoita koputtaa  ovelle ja silloin on kaiken oltava valmista. Lämmintunnelmainen kirja, jossa osa kuvitetuista sivuista aukeaa kirjaa suuremmiksi. Tästä kirjasta tulee hyvälle  joulumielelle!


Image Hosted by ImageShack.us
                        
  Image Hosted by ImageShack.us


Kirjan nimi: Joulupukin lelupaja
Kirjoittaja: Monique Peterson, suom. Marja Helanen-Ahtola
Kuvittanut:Walt Disneyn Studiot, Al Dembster
Kustantanut: Helsinki Media Oy
Kuvaus:Joulumuori leipoo joulupukin lelupajassa pipareita. Pukkikin saa niitä maisteltavakseen. Tontut uurastavat lahjoja tehden ja joulupukin kirjeitä lajitellen. kun kaikki on valmista, joulupukki kerää lahjat säkkiin ja  lähtee poroineen lahjoja jakamaan. Jouluaamuksi hän jo palaa takaisin muorin luokse ja aloittaa uuden joulun suunnittelun... tämä kirja uppoaa enemmän lapsiin kuin itseeni. Kuvitus on  tyypillisen disneymäinen ja tarinakin melko köykäinen. Kyllä tämä kuitenkin lukea kannattaa!
Image Hosted by ImageShack.us
                          
  Image Hosted by ImageShack.us
Kirjan nimi: Korvatunturi
Kirjoittaja:Pekka Vuori
Kuvittanut:Pekka Vuori
Kustantanut:Otava
Kuvaus: Joulupukin valtakunta Korvatunturi sijaitsee salaisessa paikassa lapissa. Revontulen loisteessa tontut käyvät koulua, saunovat savusaunassa, ajelevat poroilla nietosten keskellä sekä tietysti ottavat vastaan lasten kirjeitä joka puolelta maailmaa. Ja aherrus jatkuu myös kesällä, sillä Korvatunturilla riittää touhua kaikkina vuodenaikoina. tämä kuvataiteilija Pekka Vuoren teos on hieman erilainen joulukirja. Paksussa teoksessa jokaisella aukeamalla on oma erillinen lyhyt tarinansa kuvituksen kera.  Pidän sekä kirjan kuvituksesta että tyylistä. Näistäkin tarinoista voisi jatkaa vaikka kirjoittamalla niistä itse lisää... Tiestikö muuten, että joulupukki osaa soittaa kannelta!
Image Hosted by ImageShack.us
                         
   Image Hosted by ImageShack.us
Kirjan nimi: Babar och jultomten (Babar ja joulutonttu)
Kirjoittaja:Jean de brunhoff, , svensk text Marianne Eriksson
Kuvittanut:Jean de Brunhoff
Kustantanut: Raben & Sjögren
Kuvaus:Babarin lapset Pom, flora ja Alexander toivovat eniten maailmassa sitä, että joulutonttu voisi tulla Elefanttimaahan heidän luokseen. niinpä Babar päättää toteuttaa heidän toiveensa. Yhdessä koiransa kanssa hän vaeltelee lumisissa metsissä...Kiva lukuelämys ja miellyttävä kuvitus!
Image Hosted by ImageShack.us
                           
Image Hosted by ImageShack.us
Kirjan nimi: Koiramäen Martta ja tiernapojat
Kirjoittaja: Mauri Kunnas
Kuvittanut: Mauri Kunnas
Kustantanut: Otava
Kuvaus: Koiramäen Martta pääsee äidin mukana kaupunkiin sukuloimaan juuri ennen joulua. Täti vie heidär raatihuoneen torille katsomaan, kun kymnaasin pojat esittävät tiernapoikia. Kaikki kynnelle kykenevät professori Ruuneperistä Hilanterin possuun ovat kokoontuneet seuraamaan vanhaa joulunäytelmää. Martan silmät loistavat kilpaa Aukusti-serkun kantaman suuren tähden kanssa. Kelloseppä Kröönperin kiivas kukko on sotkea koko esityksen, mutta lennokkaiden vaiheiden jälkeen kaikki päättyy raikuviin suosionosoituksiin. Tunnelmallinen joulukirja, johdattaa lukijansa entisaikojen Porvooseen.  Taarina ja kuvitus kulkevat kirjassa käsi kädessä. Lisäksi kirjassaon tietoa tiernapoikaperinteestä sekä esityksen nuotit ja sanat. Ehdoton kirjavalinta!
Image Hosted by ImageShack.us


                            
  Image Hosted by ImageShack.us
Kirjan nimi: Jul i stallet (Joulu tallissa)
Kirjoittaja: Astrid Lindgren
Kuvittanut: Lars Klinting
Kustantanut: Raben & Sjögren
Kuvaus: Vanhan tallin yläpuolella loisti tähti.  Koskettava kertomus lapsesta, joka syntyy tallissa jouluyönä... Kirjan kaunis ja tunnelmallinen kuvitus on  talleineen on sijoitettu pohjolan talveen. Herkkä kertomus, joka kannattaa lukea.
Image Hosted by ImageShack.us
                          
 Image Hosted by ImageShack.us
Kirjan nimi: Richard Scarryn kultainen eläinten joulu
Kirjoittaja:Kathryn B. Jackson, suom. Marjatta Kurenniemi
Kuvittanut: Richard Scarry
Kustantanut: Tammi
Kuvaus: Hiiren joulu on tulvillaan herkkuja, elefantti Trumpetti rakastuu ja oravat viettävät ihan pikkuista joulua. Joulupukilla riittää päänvaivaa, kun nallekarhu Kamalus temppuilee, ja pahankurinen pikkuporo Pusku kieltäytyy rekiretkestä. Ja arvaatkos kuinka käy, kun Vuohipukki ryhtyy leikkimään Joulupukkia? kirja sisältää 18 lumoavaa joulutarinaa. Ensimmäisen kerran jo vuonna 1950 julkaistu joulukirja tarjoaa nostalgisen lukuhetken koko perheelle.  Ihastuttavia lyhyitä satuja ja runoja. Jakuvituksesta tulee niin mieleen oma lapsuus!
Image Hosted by ImageShack.us
                           
 Image Hosted by ImageShack.us
Kirjan nimi: Tuiki joulupuu
Kirjoittaja:Christine Leeson, suom. Pirjo Rintakoski
Kuvittanut: Gaby Hansen
Kustantanut:  Lasten parhaat kirjat
Kuvaus: On joulu. Iitu Hiiri etsii metsästä joulukoristeita ja tekee löytöjä. Kaikki vain tuntuvat jo olevan jonkun omia. Joulu saa metsän eläimet kuitenkin hyvin anteliaiksi. Pian Iitulla on kaikki kuuseen tarvittavat koristeet. Iitu on silti apea. Jotakin kuusi kaipaisi...Lapsille mieluinen kirja. Kivan lisän tuo kirjan kuviin liitetty kimalle!
Image Hosted by ImageShack.us
                         
  Image Hosted by ImageShack.us

Kirjan nimi: Lumikin joulu
Kirjoittaja:Walt Disney, suom. Annu Viitanen
Kuvittanut: Walt Disney
Kustantanut: Helsinki Media
Kuvaus:On jouluaatto. Seitsenän kääpiön mökissä on kova työn touhu päällä, kun he odottavat Lumikkia kylään. Kääpiöt koristelevat kuusta, paistavat pipareita ja siivoavat niin innokkaasti, että kukaan ei huomaa Vilkkaan puuttumista joukosta. Vilkas on päättänyt lähteä Lumikkia  vastaan. Sankka lumipyry yllättää ja hän eksyy metsään. Samaan aikaan Lumikki on jo matkalla kääpiöiden luokse ja metsän eläimet seuraavat häntä halki metsän. Metsästä he löytävät lumisen ja kohmettuneen Vilkkaan ja vievät hänet lämpimään luolaan. Sillä aikaa kääpiöt huomaaavat Vilkkaan kadonneen. ja lähtevät etsimään häntä. Jälkiä seuraten he löytävät kaikki luolasta. Koko joukko matkaa sieltä kohti kääpiöiden mökkiä. Joulu on tullut! Lapset pitävät tästä kirjasta, itselleni se ei oikein kovasti kolahda. Jouluinen ja onnellinen loppu kuitenkin!
                             

Image Hosted by ImageShack.us
Kirjan nimi: Joulu-Nalle
Kirjoittaja:Ian Whybrow, suom. Jukka Itkonen
Kuvittanut: Axel Scheffler
Kustantanut: Otava
Kuvaus: Kun Joulupukki lähtee reellään jakamaan lahjoja, pikkuiselle Tomille tarkoitettu Joulu-nalle jää vahingossa kyydistä. Kurkistele läppien alle, vedä vivusta, käännä kahvaa ja keikauta kiekkoa, niin autat nallea selviytymään jouluksi uuteen kotiinsa. kirjojen sivut täynnä kivoja ja pieniä yksityiskohtia. Teksti on kirjoitettu riimimuotoon. Sekä kuvituksessa että tekstissä on myös huumoria! Ihana!
Image Hosted by ImageShack.us
                           
Image Hosted by ImageShack.us
Kirjan nimi: Olipa kerran joulu.
Kirjoittaja: Kirsti Manninen
Kuvittanut:Pirkko Kanerva
Kustantanut: Helsinki Media
Kuvaus:Kirjassa kuvaillaan lasten joulunviettoa 1800-luvun Suomessa 6-vuotiaiden Honkavuoren Annan ja Honkalan Matin mukana. Lapset odottavat joulun saapumista, haaveilevat jouluhedelmistä, tekevät olkilyhteitä, joulukynttilöitä, joulumakkaroita, pipareita, himmeleitä ja olkipukkeja.  Kirjassa käydään myös läpi joulun lähenemistä; Lucianpäivää ja Annanpäivää tapahtumineen. Joulukuuseen hankitaan koristeita ja joulumarkkinoilla nähdään tiernapojat.  Joulun saapuessa esille otetaan jouluseimi. Anna vie äidin kanssa jouluherkkuja naapurin vanhukselle. Aattona myös eläimet saavat syödä kyllikseen. Jouluaattona lauletaan joululauluja ja pukki viskaa kiireesti lahjapaketit ovenraosta.  Jouluyönä saa myös taikoa. Jouluaamun koittaessa matkataan hevosilla joulukirkkoon ja sieltä kilpaa ajaen kotiin. Kirjassa kerrotaan lopuksi Tapaninpäivän perinteistä  ja Nuutin päivästä, johon joulu loppuu. Kirja kuvaa hyvin menneiden aikojen jouluvalmisteluja. Kannattaa lukea.
Image Hosted by ImageShack.us
                            
 Image Hosted by ImageShack.us
Kirjan nimi: Mössens julafton /Hiirten jouluaatto
Kirjoittaja: Alf Proysen/ svensk text Ulf Peder Olrog/Suom. Aila Meriluoto
Kuvittanut: Kjell Midthun (ruots. versio)/Willie Nordrå (suom. versio)
Kustantanut: Raben & Sjögren (ruots.)/ WSOY (suom.)
Kuvaus: Tämä on yksi lempikirjoistani! Niinpä se löytyy kirjahyllystäni sekä ruotsin- että suomenkielisenä. Ruotsinkielinen versio on siisti  ja uusi kirja, suomenkielinen versioni on sijaan  vuodelta 1959 (pelastin sen joskus työpaikan kaatopaikkakuormasta...) ja siitä puuttuu etukansi:/
Kirjan tarina on samalla hilpeä saturuno, joka on olemassa myös samannimisinä joululauluina. Mainiota kirjoissa on, että  laulun yksi säkeistö on aina yhdellä aukeamalla. Näin kirjan teksti käy myös kuvituksena lauluun! Molemmissa kirjoissa on myös laulun nuotit mukana! Koska kirjoissa on eri kuvittajat, saa se myös tarinan näyttämään aivan erilaiselta. Itse pidän enemmän suomenkielisen kirjan kuvituksesta (alin kuva). Jos jostain saat käsiisi, niin kannattaa ehdottomasti hankkia!
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
                               
  Image Hosted by ImageShack.us
Kirjan nimi: Sininen joulupukki
Kirjoittaja: Tom Simon, suom. Sinikka Sajama
Kuvittanut:Tom Simon
Kustantanut:Kustannus-Mäkelä  Oy
Kuvaus: Oletko joskus jouluna nähnyt, kuinka äiti ja isä ovat laittaneet lahjoja säkkiin tai kuusen alle? ja pukki ei ole ehtinytkään teille. Silloin on varmasti ollut sinisen pukin joulu.  Kävi näet niin, että juuri ennen joulua pukki pesaisi punaisen joulupukunsa, ja pienin ja villein joulupukin poroista tönäisi mustepullon pesusoikkoon... Kiva ja melko lyhyt tarina. Lapset pitävät tästä: )
Image Hosted by ImageShack.us
                          
 Image Hosted by ImageShack.us
Kirjan nimi: Joulupukki
Kirjoittaja: Mauri Kunnas
Kuvittanut:Mauri Kunnas
Kustantanut: Otava
Kuvaus: Hauska ja paljon yksityiskohtia sisältävä kertomus joulupukista ja elämästä Korvatunturilla. Kuvitus on ihana ja pikkutarkka kunnasmaiseen tyyliin. Kuvissa riittää tutkimista niin lapselle kuin aikuisellekin.Tekstissä kerrotaan lähes kaikki Korvatunturin salaisuudet: )  Ehdottomasti yksi lemppareistani.
Image Hosted by ImageShack.us
                            
  Image Hosted by ImageShack.us
Kirjan nimi: 24 askelta jouluun
Kirjoittaja: Sirpa Karjalainen
Kuvittanut: Valokuvat: Joulupukin kotiluolan kokoelmat, , Virpi Liinoja, Riitta Rantalo, Museoviraston historian ja kansantieteen kuva-arkistot sekä yksityiskokoelmat
Kustantanut: Lasten parhaat kirjat
Kuvaus: Tarinoissa kerrotaan jouluun liittyvistä asioista ja valmisteluista. Mukana on lauluja ja runoja sekä  toimintavinkkejä. Ehdottomasti suositeltava!
Image Hosted by ImageShack.us