Edellinen joulutoripäivitys kuljetti meidät Bratislavaan. Tällä kertaa matkaamme hyvin lähelle sitä, naapurimaahan.
Wienin kaupungintalon kupeessa järjestetään suurin ja ehkä tunnetuin joulutori. Koko puisto on täynnä joulukoristeita. Valtaisasta määrästä kojuja voi ostaa monenlaista koristeista tai leluista paahdettuihin manteleihin. Lapsille on avoinna myös satutalo ja poniratsastusta. Paikalla on lisäksi oma postitoimisto, joka on avoinna vain joulun aikaan. Joulukortteihin saa toimistosta oman leimankin.
Schönbrunnin torin (23.11. – 26.12.2013) valikoima on eleganttia ja hieman kalliimpaa, mutta laadultaan erinomaista käsityötä. Karlsplatzista (22.11. – 23.12.2013) löytyy boheemeja käsitöitä. Osa tuotteista on kalliimpia, mutta laadukkaita. Tarjolla on muun muassa upeita hopeatöitä ja puuveistoksia.
Voitteko kuvitella kuumien kastanjoiden, punssin ja höyryävän Gluchweinin (kuumennettu, maustettu viini) tuoksun pimeässä talvi-illassa ihmisten parveillessa pienten markkinakojujen ympärillä!
Itävallan pääkaupungissa, Wienissä, panostetaan joulutunnelmaan valtaisasti. Christkindlmarkt on yksi Euroopan tunnetuimmista joulutoreista, joka on avoinna raatihuoneen torilla marraskuun lopusta aina joulupäivään saakka.
Tämän joulutorin historia on lähtöisin jo vuodesta 1296, tällöin keisari Albrecht I antoi kansalaisille oikeuden järjestää "Dezembermarkt" (Joulukuumarkkinat). Itse markkinat on järjestetty raatihuoneen torilla kuitenkin vasta vuodesta 1975. Torilla on vuosittain 140 myyntikojua ja peräti 3 miljoonaa vierailijaa! Noin 500000 kävijää on ulkomaanturisteja...
Raatihuoneen korkeissa ikkunoissa on esillä joulukalenteri, jonka luukuista avautuvat taideteokset myydään huutokaupalla hyväntekeväisyyden hyväksi joulun jälkeen. Kaupungintalolla alakerrassa on avoinna työpajoja lapsille jouluaskartelun ja keksien leipomisen merkeissä. Kaupungintalon puistikon poluille jäädytettävät luisteluradat ovat nekin mieleen jäävä kokemus.
Markkinoiden viralliset nettisivut löytyvät osoitteesta www.christkindlmarkt.at ja sieltä voi tutustua myyntikojuihin ja toriohjelmaan.
Ring- kadulla ja raatihuoneenaukiolla on satoja pieniä myyntikojuja juhlavalaistuksessa. Kojuista voi löytää vaikkapa. rakkausviesteillä koristeltuja pipareita (haluaa sellaisen!), käsintehtyjä lasisia joulupalloja, glühweinia, kotitekoisia viinejä sekä perinteisiä jouluseimiä.
Eri hyväntekeväisyysjärjestöt kaupittelevat lämpöisiä hehkuviinejä ja punssia hieman alle kolmen euron hintaan/mukillinen.Lisäksi mukista peritään pantti, jonka saa takaisin mukin palauttaessaan! Kätevää...
Yksi itävaltalaisten tärkeistä jouluperinteistä on pöydällä pidettävä joulukranssi. Kranssissa on neljä kynttilää. Kynttilät sytytetään jokaisena adventtina yksi kerrallaan. Kaupungin perinteikkäämmällä Freyungin joulutorilla voi seurata joulukranssin valmistusta.
Aitoa wieniläistä joulutunnelmaa voi löytää myös Spittelbergin joulutorilta. Tarjolla on kulkeville sekä taidetta että käsitöitä. Taidetta kaupittelevat usein nuoret, omaperäiset taiteilijat ja tunnelma biedermayer -tyyliä edustavilla perintökortteleiden kujilla on aivan omaa luokkaansa.
Keskustan läheisyydestä mainittakoon vielä Belvederen linna puutarhan joulutori sekä Kaarlen aukion joulutori, josta löytyy myös ihastuttava elävä seimi.
Joulutorien lisäksi Wienin jouluvalot ovat näkemisen arvoiset!
Ja ei kun tunnelmoimaan...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti