keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Faktaa Korvatunturista

Tiesitikö tämän Joulupukin kotitunturista eli Korvatunturista:

*Korvatunturi on 483 metriä korkea tunturi Suomen Lapissa Savukosken kunnassa 135 km pohjoiseen  Savukosken keskustasta  Suomen ja Venäjän rajalla.

 *Korvatunturin länsipuoli kuuluu Savukosken kuntaan. Itäpuli puolestaan kuuluu venäläiseen Verhetulomskin taajamaan, joka on saanut nimensä Jäämereen laskevasta Tulomajoesta.

*Autolla pääsee 20 km etäisyydelle Korvatunturista Kemihaaraan saakka.

*Kemihaarasta lähtee merkitty retkeilyreitti Korvatunturin Murustalle. Se on pituudeltaan 18 km  ja matkalla voi yöpyä Vieriharjun autiotuvassa.

*Korvatunturiin voi tutustua talvella osallistumalla paikallisen matkailuyrittäjän moottorikelkkamatkalle rekikyydillä .

*Periaatteessa Korvatunturiin voi tehdä omatoimimatkankin, mutta ensin on hankittava rajavyöhykelupa[ www.raja.fi tai www.suomi.fi . Lupa ei maksa mitään  ja samalla luvalla voi matkata useampia samassa ryhmässä liikkuvia henkilöitä. Lupa oikeuttaa kertaluontoiseen, lyhytkestoiseen käyntiin Korvatunturilla.

*Joulupukin asuinpaikka ei kai aina ole ollut Korvatunturi, mutta jo Sakari Topelius kertoi Sampo Lappalainen-sadussaan, että joulupukki asuu Suomen Lapissa. Radion lastentunnin kuuluisa Markus-setä paljasti vuonna 1927 ohjelmassaan, että joulupukki asuu Korvatunturilla, kun hän vastasi pienen lukijan kirjelaatikkoon  lähettämään kysymykseen joulupukin kodista. Näin tuli Korvatunturista tärkeä osa Suomen kansallista tarinaa ja suomalaista identiteettiä.

*Jo Sakari Topelius sijoitti sadussaan "Sampo Lappalainen" joulupukin  Suomen Lappiin asumaan . Kuuluisa radion Lastentunnin Markus-setä kertoi sitten lopulta tarkoin vuonna 1927 lapsille, että joulupukki asuu Korvatunturilla.

*Korvatunturi on saanut nimensä tunturin muodosta. Tunturilla vaikuttaa olevan korvat, toisin sanoen rajalla sijaitsevaa korkeinta lakea reunustaa kaksi matalampaa huippua, joista toinen kuuluu Suomelle, toinen Venäjälle.


LÄHTEET:

Hs.fi. Korvatunturi, menetetty mahdollisuus. [http://www.hs.fi/sunnuntai/a1356149858754] Luettu 2.8.2015.

Santa Park. Tiesitkö tämän joulupukista? [http://www.santapark.com/joulupukki/tiesitko-taman-joulupukista/] Luettu 2.8.2015.

Savukoski. Erämatkailun Korvatunturin maa. Korvatunturi. [http://matkailu.savukoski.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=112&Itemid=25} Luettu 2.8.2015.

Tunturisuden Joulusivut. [http://www.tunturisusi.com/joulu/korvatunturi.htm] Luettu 2.8.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti